Следвайте Гласове в ТелеграмНа 22 юли 2023 г. сръбският патриарх Порфирий

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНа 22 юли 2023 г. сръбският патриарх Порфирий
Коментари Харесай

Сръбският патриарх призовава световните лидери да помогнат за освобождаване на игумена на Киевско-Печорска лавра

Следвайте " Гласове " в Телеграм

На 22 юли 2023 година сръбският патриарх Порфирий изпрати писма до главите на православните църкви, папата, генералния секретар на Организация на обединените нации, Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, Световния съвет на църквите, правозащитните организации " Амнести интернешънъл ", " Фрийдъм хаус " и други, в които приканва международните водачи да употребяват огромния си престиж в света и да положат всички старания за освобождението на наместника на Киевско-Печорска лавра митрополит Павел, " с цел да може той да продължи своята евангелска задача ", оповестява пресслужбата на Сръбската православна черква.

Патриарх Порфирий означи, че " във времена на огромни, сложни и рискови исторически промени, каквито безспорно са днешните, дълг на всеки обективен човек, без значение от неговата вяра, народност, идеологически или политически убеждения, е да показва несправедливостите, осъществени по отношение на хората и техните съществени права ". Такъв образец, счита той, " сигурно е митрополит Павел от Вишгород, който беше изпратен в пандиза от украински съд ".

Според Сръбския патриарх " това решение, от една страна, е резултат от сложната обстановка в Украйна, където има боен спор, а от друга, е израз на желанията на сегашните управляващи да завземат Киевско-Печорска лавра, една от най-значимите светини на православния свят като цяло ".

" Той е хвърлен в пандиза, тъй като е православен йерарх, правилен на своята УПЦ и на Вселенското православие. По този метод той е хладнокръвен страж на манастира и затова е непреодолима спънка за завземането на Киевско-Печорска лавра от която и да е друга конструкция, даже и църковна, за придобиване на симулативност за правда и легитимност ", добавя предстоятелят на УПЦ.

Във връзка с това предстоятелят на Сръбската черква прикани международните водачи да положат всички нужни старания за освобождението на митрополит Павел.

Както по-рано заяви СПМ, прокуратурата упорства за увеличение на гаранцията за архиерейския наместник на Лаврата до 60 млн.

Инфо: spzh.news/ru

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР